Strona główna Fora Foto Technika fotografowania fotografia jedzenia Re: fotografia jedzenia

Re: fotografia jedzenia

Strona główna Fora Foto Technika fotografowania fotografia jedzenia Re: fotografia jedzenia

#66620
Piotr Dębek
Keymaster

75-300 zostaw w domu, 18-70 może być, jak już musi, ale przydałby się obiektyw makro, ze względu na możliwość lepszego wypełnienia kadru potrawą (zakładam, że nie będzie to pieczony w całości dzik). Ewentualnie jeśli masz skąd, to pożycz 50/1.4 – większość dobrych fotografii jedzenia, jakie widziałem, wykorzystywało płytką głębię ostrości.
Kluczem jest światło – powinno być miękkie i równe, a poza tym ciepłe, żeby potrawy wyglądały apetycznie. Domyślam się, że nie masz oświetlenia studyjnego, więc zrób zdjęcia przy oknie (najlepiej północnym – raczej unikaj bezpośredniego oświetlenia słonecznego) i doświetl sobie blendami. Ja bym próbował ze złotymi, żeby ocieplić, albo przynajmniej jedną złotą i jedną białą. Blendy możesz sobie zaimprowizować z jakiejś folii do pakowania. Oczywiście przyda się jeszcze jedna para rąk albo dwie. Poćwicz najpierw w domu na talerzu z kanapkami :)