Strona główna Fora Foto Sprzęt 70-200 mm f/4 L czy EF 24-105mm IS L USM ?

70-200 mm f/4 L czy EF 24-105mm IS L USM ?

Sprzęt

Member

Cześć,

Jestem posiadaczem aparatu canon 70D i jestem zainteresowany kupnem obiektywu z zmiennym zakresem ogniskowej.
Mój budżet to 2k PLN i do tej kwoty mam możliwość kupienia 70-200 mm f/4 L lub EF 24-105mm IS L USM. Szkiełko potrzebne głównie do fotografowania ludzi, architektury, przyrody – wypady do zoo.

Co byście doradzili ? Aparat z niepełną klatką więc wiadomo, zakres ogniskowej będzie większy.

Pozdrawiam

Member

24-105 doskonały obiektyw ze stabilizacją… o niebo lepszy od 70-200 bez stabilizacji. mam i wiem co mówię. mam go już ponad 5 lat i wciąż biega , nie ma luzów i jest super.

Member
malkowicz wrote:
24-105 doskonały obiektyw ze stabilizacją… o niebo lepszy od 70-200 bez stabilizacji.

Zwłaszcza w zakresie 105-200 mm :))) A tak poważnie to 24 mm na cropie x1.6 do architektury za wąsko. Mam obecnie podpięty do Olympusa 9-18 (18-36 mm na pełnej klatce) i ledwo daje radę. Sugeruję zestaw Sigma 10-20 i 70-200 f/4L USM, ale zrobisz co zechcesz. Jeśli chcesz 24-105 to nastaw się na składanki w komputerze.

Member
tw1ster wrote:
Cześć,

Jestem posiadaczem aparatu canon 70D i jestem zainteresowany kupnem obiektywu z zmiennym zakresem ogniskowej.
Mój budżet to 2k PLN i do tej kwoty mam możliwość kupienia 70-200 mm f/4 L lub EF 24-105mm IS L USM. Szkiełko potrzebne głównie do fotografowania ludzi, architektury, przyrody – wypady do zoo.

Co byście doradzili ? Aparat z niepełną klatką więc wiadomo, zakres ogniskowej będzie większy.

Pozdrawiam

To sa dwa rozne obiektywy, wiec nie wiem dlaczego rozwazasz kupno tego albo tamtego. Ja mam EF 70-200mm ze stabilizacja i jest on wspanialym szklem, ale podpiety zwlaszcza do APS-C daje calkiem inny zakres ogniskowej. Robienie nim zdjec wymaga dosyc znaczego oddalenia sie od przedmiotu fotografowanego. Zarowno ludzi, architekture jak i przyrode mozesz fotografowac jednym i drugim szklem, ale pytanie jest z jakiej odleglosci chcesz to robic. Bardziej uniwersalny bedzie 24-105mm moim zdaniem.

Member
tw1ster wrote:
Cześć,

Pozdrawiam

pod cropa EF 24-105 to małe nieporozumienie z uwagi na brak szerokiego kąta (otrzymasz przelicznik ogniskowej 40 mm na dolnym końcu), architektura odpada, chyba że fotografowane będą wyłącznie wycinki i detale czegoś większego

oraz dwa, że f/4 o ile sprawdzi się doskonale w architekturze – to już do fotografowania ludzi niekoniecznie, choć ja sobie nim fociłem swego czasu dużo ( http://www.photovision.pl/photo.php?id=540&from=selection&sort1=1&sort2=1&sort3=1&sort4=1&sort5=1 ) – głównie ze względu na na brak możliwości uzyskania małej GO (celem wyciągnięcia osoby z tła), co przy cropie nawet na jasnych szkłach jest często problematyczne

jeśli nie zależy Tobie na małej GO i lubisz ostrość od pierwszego planu po horyzont – to szkło z f/4 w cropie będzie OK

jeśli jednak mała GO będzie ważna i musi być zoom – to MZ dużo bardziej uniwersalnym szkłem jest Sigma 18-35mm F1.8 DC HSM – idealna w cropie do ww. celów

zoomy o zakresie 70-200 stworzone zostały głównie pod FF, bo zakres 112-320 mm w cropie mocno ograniczy możliwość wykonywania tym szkłem portretów, a wiem co piszę bo podpinałem szkło 70-200 pod 7D i czasami była potrzebna krótkofalówka, aby utrzymać kontakt z osobą pozującą i o fotach w pomieszczeniach od razu możesz zapomnieć

tak na koniec dodam, że jednym z lepszych (dla mnie najlepszym) szkieł portretowych systemowych w relacji – cena/jakość jest EF 85 mm f/1.8 – tani, ostry, kompaktowy, idealny po prostu – 80% zdjęć nim popełniam

pewnych rzeczy nie da się sfotografować zoomem i to trzeba od razu zaznaczyć, często lepiej podejść bliżej (zamiast używać zooma) mając do dyspozycji jasne szkło, którym zrobisz zdjęcia w każdych warunkach (nawet przy braku światła, gdzie stabilizacja nie zawsze pomoże), przykładowo osobiście używam głównie jasnych szkieł stało-ogniskowych 35, 50 i 85 mm, które zapewniają mi komfort fotografowania w każdym miejscu

Member
ac wrote:
tak na koniec dodam, że jednym z lepszych (dla mnie najlepszym) szkieł portretowych systemowych w relacji – cena/jakość jest EF 85 mm f/1.8 – tani, ostry, kompaktowy, idealny po prostu

zgadzam się w 100% i to zarówno na FF jak i cropie gdzie robi się z tego taka portretówka do headshot-ów :)

a w nawiązaniu do pyt. głównego to napisz przede czy już posiadasz jakieś szkła czy może to będzie póki co jedyne?

MZ jeżeli budżet 2000pln i coś standardowego, systemowego i na APS-C to tylko Canon 17-55 f/2.8

Member
jaco wrote:
MZ jeżeli budżet 2000pln i coś standardowego, systemowego i na APS-C to tylko Canon 17-55 f/2.8

zawsze wraca jak bumerang granica kwotowa – a ja zawsze piszę, że lepiej poczekać i dozbierać niż kupować byle co, byle szybciej…

EF 17-55 f2.8 to dobre szkło, ale MZ cena nie odzwierciedla jego rzeczywistej wartości (za wysoka)

w cropie obecnie nie widzę innej opcji poza Sigma 18-35mm F1.8 DC HSM

Member

Moze Canon 15-85mm USM IS ze zmienna F, ale bardziej uniwersalna ogniskowa a jakosc zdjec podobna do C 17-55mm f/2.8

Member

Dziękuję wszystkim za obiektywne odpowiedzi.
W sumie nie napisałem, że jestem w posiadaniu 85tki i faktycznie bardzo sobie cenię ten obiekt do portretówek :)
Kupiłem jednak 24 – 105 a dlatego, że okazja 1400zł po czyszczeniu w serwisie – zostało mi 600zł więc zostawię na następne zakupy :-)
W przyszłości i tak będę starał się zmienić na FF więc eLka się przyda.

Member
tw1ster wrote:
Dziękuję wszystkim za obiektywne odpowiedzi.
W sumie nie napisałem, że jestem w posiadaniu 85tki i faktycznie bardzo sobie cenię ten obiekt do portretówek :)
Kupiłem jednak 24 – 105 a dlatego, że okazja 1400zł po czyszczeniu w serwisie – zostało mi 600zł więc zostawię na następne zakupy :-)

za tą kwotę to nie trzeba było pytać ;) oby dobrze służył ;) i życzę przejścia z nim kiedyś na FF, gdzie zakres ogniskowych będzie bardziej optymalny ;)

Member

przy okazji AC – świetne zdjęcia :)

Member
ac wrote:
EF 17-55 f2.8 to dobre szkło, ale MZ cena nie odzwierciedla jego rzeczywistej wartości (za wysoka)

no może i wysoka ale obecnie dużo tańszy niż wcześniej a jeszcze z cashback-iem zaczyna wyglądać bardzo interesująco :)

tw1ster wrote:
W przyszłości i tak będę starał się zmienić na FF więc eLka się przyda.

w takim przypadku 24-105 rzeczywiście lepsze rozwiązanie

Member
tw1ster wrote:
Mój budżet to 2k PLN i do tej kwoty mam możliwość kupienia 70-200 mm f/4 L lub EF 24-105mm IS L USM.

Moze cos pominalem ale to chyba dosc spory rozrzut cenowy. Ten Canon 24-105 IS L jest dwa razy drozszy od 70-200 bez stabilizacji i nie miesci sie w wyzej wymienionym budzecie.

tw1ster wrote:
Szkiełko potrzebne głównie do fotografowania ludzi, architektury, przyrody – wypady do zoo.

Czyli potrzebny bedzie szeroki kat, jakas “normalna” ogniskowa oraz niezle tele. W takim razie proponuje tzw. spacer-zoom na przyklad 18-300mm. Albo w ogole aparat typu ‘bridge’ z zoomem 52x – wtedy nie trzeba zmieniac obiektywow a wszystko jest duzo mniejsze i tansze.

A tak calkiem na powaznie to spojrzmy prawdzie w oczy – gdyby byly obiektywy doskonale do wszystkiego we wszystkich zakresach ogniskowych to nie byloby aparatow z wymienna optyka. Ale tak sie sklada ze prawa optyki sa brutalne i ktos fotografujacy ambitniej musi nadwyrezyc troche portfel i kregoslup kupujac i noszac caly ten sprzet ze soba.
Tak wiec mam moje ulubione obiektywy do fotografowania ludzi. Do architektury z koleji uzylbym czegos innego a idac do zoo biore z polki w ogole jeszcze inne obiektywy. Wniosek: zaden z dwoch obiektywow w temacie watku nie sprawdzi sie w tych wszystkich sytuacjach.

ac wrote:
w cropie obecnie nie widzę innej opcji poza Sigma 18-35mm F1.8 DC HSM

Nie wiem czy to jedyna opcja ale uwazam ze bardzo dobra. 29-56mm to dosc wygodny zakres. Jesli mam wybierac miedzy krotszym zakresem ogniskowych a dluzszym to wybieram szeresze katy. Z doswiadczenia czesciej daje sie podejsc troche blizej niz odejsc dalej. No chyba ze jestesmy w zoo :))

Member

W zeszłą niedzielę robiłem zdjęcia na chrzcie i właśnie miałem ze sobą 24-105 oraz 70-200 f4 jako tele. Fociłem pożyczonym 5dMII.
Tak jak pisaliście dwa różne obiektywy do różnych zastosowań. Przydał się zarówno zoom jak i szeroki, a światło f4 spokojnie starczało żeby robić zdjęcia bez lampy.

Viewing 13 reply threads
  • You must be logged in to reply to this topic.