Strona główna Fora Foto Obróbka i archiwizacja zdjęć Co w EXIF-ie piszczy…?

Co w EXIF-ie piszczy…?

Obróbka i archiwizacja zdjęć

 
Member

Od kiedy obrabiam zdjęcia w dwóch etapach – najpierw w SNS HDR Pro, a potem w FastStone Image Viewer – coś jest nie halo w EXIF-ie moich zdjęć wrzucanych na DFV. Dotychczas olewałem temat, ale po dzisiejszym wpisie kolegi wzrokowca pod tym zdjęciem: https://www.dfv.pl/gallery/v/Zwierzeta/DSC_5165.jpg.html jestem na tyle zaintrygowany, że jednak postanowiłem poruszyć temat na forum.

Ja widzę przy tym zdjęciu EXIF o następującej treści:

“Właściwości zdjęcia
Make NIKON CORPORATION Model NIKON D300
Aperture Value f/1 Shutter Speed Value 1 sec
ISO 400 Focal Length 300 mm
Exposure Bias Value 0 EV Exposure Program Aperture Priority
Flash No Flash Metering Mode Multi-Segment
Date/Time niedziela, 2013-09-01 12:43 Brightness Value 0 “

Jak dla mnie wszystko się zgadza poza przysłoną i czasem. Wzrokowiec napisał natomiast, że “Akurat czas i przysłona są prawidłowe, ale są tam inne błędy w kodowaniu.” To ja się zapytuję w takim razie, co Wy tam widzicie…???

Jednocześnie pytanie za sto punktów: dlaczego w ogóle coś się dzieje z EXIF-em moich zdjęć po wrzuceniu na DFV i czy da się tego uniknąć? Dodam tu, że EXIF oglądany w jakimkolwiek programie przed wrzuceniem na DFV wygląda całkiem normalnie…

I jeszcze całkiem na marginesie inne pytanie: dlaczego przy wymienionym wcześniej zdjęciu nie wyświetlają się gwiazdki, skoro już kilka osób wstawiło ocenę???

Redakcjo, co szanowna Redakcja na to?

 
Member
nick-on wrote:
I jeszcze całkiem na marginesie inne pytanie: dlaczego przy wymienionym wcześniej zdjęciu nie wyświetlają się gwiazdki, skoro już kilka osób wstawiło ocenę???

Serwer ćwiczy w szlachetnej sztuce cierpliwości – na gwiazdki trzeba poczekać.

 
Member
Piotr wrote:
nick-on wrote:
I jeszcze całkiem na marginesie inne pytanie: dlaczego przy wymienionym wcześniej zdjęciu nie wyświetlają się gwiazdki, skoro już kilka osób wstawiło ocenę???

Serwer ćwiczy w szlachetnej sztuce cierpliwości – na gwiazdki trzeba poczekać.

Zazwyczaj pojawiają się już po kilku minutach, a tutaj mijały godziny i nic się nie działo. Zresztą – pytanie o gwiazdki już nieaktualne, bo właśnie się pojawiły… Wiedziałem, że tak będzie, ech… ;-)

 
Member

Ja widzę to samo co Ty, czyli wszystko jest prawidłowe poza czasem i przysłoną. A Wzrokowiec jest znany blagier, więc bardzo możliwe że on też widzi to samo tylko się nie przyzna ;)
A dlaczego tak bywa z exifami? Niezbadane są wyroki serwera.

 
Member

Mam w Firefoksie zainstalowane 2 dodatki informujące o exifi-e. Otworzyłem do podglądu obrazek i widzę tak:
dodatek FxIF – przysłona f/4.0, czas ekspozycji 1/250 s.,
dodatek Exif Viewer – lens f-number f/4, exsposure time 1/250 second, aperture f/1, shutter speed 1/1 second

 
Member
nick-on wrote:
Jak dla mnie wszystko się zgadza poza przysłoną i czasem. Wzrokowiec napisał natomiast, że “Akurat czas i przysłona są prawidłowe, ale są tam inne błędy w kodowaniu.” To ja się zapytuję w takim razie, co Wy tam widzicie…???

Akurat mechanizm czytający exifa w galerii DFV jest mało odporny na błędy w exifie. Wystarczy, że w jednym polu jest błąd, a w innych polach może pokazywać bzdury. Dlatego przeglądałem exifa w trzech innych programach.

Okazuje się, że w polu UserComment są takie śmieci, że głowa mała. Nawet po ponownym zapisaniu innym edytorem, śmieci pozostają, tylko nieco inne. Moim zdaniem błąd jest również w polu Copyright, ale nie wiem, czy poprawienie coś tu pomoże…

 
Member
sud wrote:
Mam w Firefoksie zainstalowane 2 dodatki informujące o exifi-e. Otworzyłem do podglądu obrazek i widzę tak:
dodatek FxIF – przysłona f/4.0, czas ekspozycji 1/250 s.,
dodatek Exif Viewer – lens f-number f/4, exsposure time 1/250 second, aperture f/1, shutter speed 1/1 second

To by sugerowało, że błąd w exifie polega na tym, że wartości czasu i przysłony są zapisane dwa razy i w drugim miejscu są puste?

 
Member
nick-on wrote:
Jednocześnie pytanie za sto punktów: dlaczego w ogóle coś się dzieje z EXIF-em moich zdjęć po wrzuceniu na DFV i czy da się tego uniknąć? Dodam tu, że EXIF oglądany w jakimkolwiek programie przed wrzuceniem na DFV wygląda całkiem normalnie…

Po obróbce w SNS, spróbuj zmniejszyć i zapisać zdjęcie innym programem, np. Irfanem. Wrzuć do galerii i okaże się, czy błędy powoduje SNS, czy FastStone.

 
Member
wzrokowiec wrote:
Po obróbce w SNS, spróbuj zmniejszyć i zapisać zdjęcie innym programem, np. Irfanem. Wrzuć do galerii i okaże się, czy błędy powoduje SNS, czy FastStone.

Dzięki, logiczna sugestia. :-)
Wieczorkiem się pobawię. C.d.n.

 
Member

I jak? Pomogło?

 
Member

Jakoś nie miałem serca i czasu się zająć tematem, ale teraz samo wyszło. Zdjęcie https://www.dfv.pl/gallery/members/nick-on.html?g2_itemId=4256772 wołane nie w SNS-HDR, a w Nama5, a następnie zmniejszane i ostrzone w FastStone. W EXIF-ie takie same jajca, jak opisane powyżej, czyli wina ewidentnie po stronie FastStone. Ewo, może mam coś źle ustawione w FastStone?

 
Member

Właśnie przeanalizowałam parę zdjęć zapisywanych w FS i w PS. W obu przypadkach bez różnicy: PS i inne programy widzą zapisane exify normalnie. Szczerze mówiąc, nie wiem o co chodzi. Też miałam kiedyś przypadek że zdjęcie wrzucone do galerii miało bardzo dziwnego exifa, ale nie pamiętam czym je zapisywałam. W FS nie ma zresztą za bardzo możliwości grzebania w zapisie metadanych.

 
Member
nick-on wrote:
Zdjęcie https://www.dfv.pl/gallery/members/nick-on.html?g2_itemId=4256772 wołane nie w SNS-HDR, a w Nama5, a następnie zmniejszane i ostrzone w FastStone. W EXIF-ie takie same jajca

W exifie tego zdjęcia są pola, które się ze sobą gryzą:
ExposureTime – 1/400 seconds
FNumber – 8.00
ShutterSpeedValue – 1/1 seconds
ApertureValue – F 1.00

Większość programów radzi sobie z tym poprawnie, ale mechanizm czytający exifa w galerii DFV, niestety nie.

 
Member
Ewa wrote:
Właśnie przeanalizowałam parę zdjęć zapisywanych w FS i w PS. W obu przypadkach bez różnicy: PS i inne programy widzą zapisane exify normalnie. Szczerze mówiąc, nie wiem o co chodzi. Też miałam kiedyś przypadek że zdjęcie wrzucone do galerii miało bardzo dziwnego exifa, ale nie pamiętam czym je zapisywałam. W FS nie ma zresztą za bardzo możliwości grzebania w zapisie metadanych.

Może problem wynika z zestawiania: Nikon + FastStone?
Nikony zapisują exify trochę inaczej niż Canony…

 
Member

W takich przypadkach za bardzo się nie patyczkuję i do końcowego zdjęcia wrzucam exif z początkowego jpega.
Jpeg+RAW się przydaje :)

You must be logged in to reply to this topic.