Strona główna Fora Foto Technika fotografowania fotografia jedzenia

fotografia jedzenia

Technika fotografowania

Member

Witam wszystkich!
Znajomy poprosił mnie o zrobienie zdjęć paru potraw, które chce umieścić w menu swojej knajpki. Niestety nie wiem jak sie do tego zabrać, żeby to dobrze i apetycznie wyglądało….
Może ktoś bawi się w takie rzeczy i jest w stanie dać kilka porad?Wiem ze profesjonaliści używają sztucznych potraw itp do w/w celów, ja niestety takimi nie dysponuje:)Mój sprzęt: Sony alpha 300+18-70 i 75-300

Keymaster

75-300 zostaw w domu, 18-70 może być, jak już musi, ale przydałby się obiektyw makro, ze względu na możliwość lepszego wypełnienia kadru potrawą (zakładam, że nie będzie to pieczony w całości dzik). Ewentualnie jeśli masz skąd, to pożycz 50/1.4 – większość dobrych fotografii jedzenia, jakie widziałem, wykorzystywało płytką głębię ostrości.
Kluczem jest światło – powinno być miękkie i równe, a poza tym ciepłe, żeby potrawy wyglądały apetycznie. Domyślam się, że nie masz oświetlenia studyjnego, więc zrób zdjęcia przy oknie (najlepiej północnym – raczej unikaj bezpośredniego oświetlenia słonecznego) i doświetl sobie blendami. Ja bym próbował ze złotymi, żeby ocieplić, albo przynajmniej jedną złotą i jedną białą. Blendy możesz sobie zaimprowizować z jakiejś folii do pakowania. Oczywiście przyda się jeszcze jedna para rąk albo dwie. Poćwicz najpierw w domu na talerzu z kanapkami :)

Member

leszek_krk zobacz jak to robią profesjonaliści – może jakieś pomysły wykorzystasz w swoich zdjęciach.
Najważniejsze – jak już napisał Piotr – jest oświetlenie.Jeśli nie masz lamp studyjnych,to możesz samemu coś zbudowac,np. taki softbox.

Member

Niestety nie mam do dyspozycji lamp,ani nie mam od kogo pożyczyć innego obiektywu.Będę improwizować:)Dzięki wszystkim za pomoc:)

Member

Najważniejsze jest to by zdjęcia były robione bez lampy błyskowej

Viewing 4 reply threads
  • You must be logged in to reply to this topic.