Strona główna Fora Foto Oprogramowanie LightZone-pytanie

LightZone-pytanie

Oprogramowanie

Member

Mam pytanie do osób wywołujących Rawy w LightZonie.
Zainstalowałam sobie wersję testową i mam problem. Gdy otwieram plik do edycji, automatycznie zmienia mi całe zdjęcie. Robi się ciemne i “brudne”. Zmienia mi się histogram. Nie potrafię tego wyłączyć. Nawet nie wiem, gdzie są jakieś automatyczne ustawienia. Zdjęcia wychodzą fatalne i nie potrafię wrócić ustawieniami do oryginału:(
Może ktoś wie, co mi się pozmieniało i jak to cofnąć?
Dziękuję i pozdrawiam-sm

Member

Albo przełączyłaś sobie jakoś konwersję profili (kliknij 2 razy Proof, zobacz zmiany) Normalnie Proof powinno być wyłączone (czyli nie ma go w palecie po prawej). Albo, co bardziej prawdopodobne, dodałaś sobie do listy stylów (plusem po lewej) jakiś nowy styl i zaznaczyłaś, że ma być automatycznie nakładany na wszystkie zdjęcia z tego aparatu. Należy wtedy po prostu znaleźć ten dodany styl na liście po lewej i usunąć go, korzystając z przycisku Edit the list of Styles.
Nawiasem, jeśli zakładką na lewej krawędzi ekranu przejdziesz ze Styli do History, zobaczysz listę wszystkiego, co program zrobił ze zdjęciem do tej pory. Wystarczy kliknąć na tej liście Original, żeby wrócić do oryginalnego zdjęcia.

Member

Witam, mam to samo, zdjecie cRAW z Alfy 700 jest w trybie Browse wyraźnie jaśniejsze, w trybie Edit muszę w RAW Adjustment zmienić Exposure na +1, aby uzyskać podobną jasność, zdjęcie jest naprawdę ciemne i “brudne”. Reset ustawień nie pomógł, styl to Original, w historii jest tylko Original.
Przypomina mi to problemy z RawShooterem, który też tak ściemniał, ale jakoś go rozchodziłem, teraz już niestety nie pamiętam jak.

Member

A jakieś inne zdjęcia – nie rawy? jak się sprawują? Jaki jest profil monitora w systemie? Czy aparat ma ustawioną jakąś przestrzeń kolorów? sm, jaki masz aparat? Możliwe są jakieś błędy w obsłudze rawów konkretnego modelu, wtedy pozostaje czekać na update.
Sewo, może sobie przypomnisz co zrobiłeś z RawShooterem :)

Member

U mnie JPG są w obu trybach identyczne, profil monitora sRGB, ale sprawa się chyba wyjaśniła, problem jest tylko z cRAW, normalne RAWy, czyli *.ARW są OK, po przejściu do trybu EDIT jest tylko lekkie ściemnienie.
Co do Rawshootera – mam Premium, zmieniłem RGB working space, myśle że na Kodaka, coś się przestawiło i po powrocie do sRGB profile wszystko było OK. Przy okazji uruchomiłem RSa i łza się w oku zakręciła, był niedościgniony. Pracuję z C One, testuję LightZone, ale żaden nie jest tak intuicyjny i szybki jak Rawshooter.

Member

Czyli wygląda na to, że program nie radzi sobie poprawnie z czytaniem cRAWów. Może wypuszczą jakąś łatkę. Dużo zależy niestety od producenta samego sprzętu. Ja obrabiam niemal wyłącznie rawy z Canona i nie ma najmniejszego problemu, żadnych zmian kolorów po przejściu do edycji ani innych niespodzianek.
Też wspominam z sentymentem RS-a, no ale co robić, 400D już nie czyta. Bardzo intuicyjny jest Darkroom, jak z jego szybkością to nie pamiętam. Z kolei takich możliwości jak LightZone to żaden rawer nie ma nawet w połowie. Odbija się to niestety na większej trudności obsługi, ale jakiemu innemu rawerowi można zadać: “wyostrz mocno brązy, a nie ruszaj błękitu”? I to nawet bez żadnego zaznaczania.

Member

Ewo-dziękuję za odpowiedź.
Zaraz sprawdzę to wszystko, c czym piszesz.
U mnie również jpg są identyczne, więc jednak coś z rawami jest nie tak:(

Member

W proofie nic się nie zmienia, styli też żadnych nie dodałam, w historii pokazuje mi, że to oryginalne zdjęcie.
I co-nie przeskoczę tego? Tak mi się ten Lightzone spodobał:( Nawet się zastanawiałam nad jego zakupem…
Do tej pory pracowałam na Zoom Browserze ale w nim brakuje mi wielu funkcji.
Co jeszcze polecacie Lightrooma czy Capture One?

Member

Jaki masz aparat? Bo może to kwestia błędów w odczycie rawów danego producenta. Tego rzeczywiście sama nie przeskoczysz, ale czasem wystarczy poczekać, aż będzie łatka do pobrania.

Member

Canona eosa 1 Mk 3.
Pozostaje mi więc czekać na jakąś łatkę i przekonać się do innego programu;)
Dziękuję:)

Member

Sprawdź jeszcze sobie profil w systemie. A inne programy – widzą te rawy dobrze? Canony na pewno są starannie obsługiwane.

Member

każdy inny program działa bez zarzutu, dlatego wydawało mi się, że zmieniłam ustawienia w Lightzone i dlatego ten mi nie działa.
Z drugiej strony jgp widzi w oryginalnej wersji i nic mi się automatycznie nie zmienia…

Member

Nie dawałam za wygraną i w końcu zresetowałam ustawienia w Lightzonie.
Po chwili pokazała mi się nowa wersja do ściągnięcia, w której jak się okazuje jest dodany support do rawów z mojego aparatu:)))
No i wszystko działa znakomicie:)
Dziękuję za pomoc Ewo!
Pozdrawiam

Viewing 12 reply threads
  • You must be logged in to reply to this topic.