Strona główna Fora Foto Technika fotografowania potrawy – jak zrobić dobre zdjęcia potraw w pojemniku takeaway?

potrawy – jak zrobić dobre zdjęcia potraw w pojemniku takeaway?

Technika fotografowania

Member

Witam
Potrzebuję zrobić parę fotek aparatem Nikon D90 do wklejenia w galerie stronki internetowej. pierwsze zdjęcia robiłem przy świetle halogenowym ale wychodzą jakieś ciemne a z lampą są przebłyski.
może są jakieś sposoby żeby poprawić jakoś światło? co zrobić z kolorem tła ( pojemniki są żółte ).
Proszę o jaką kolwiek podpowiedź.
Z góry dziękuję osobom które poświęciły mi czas

Member

Możesz wrzucić jakieś zdjęcie pokazujące jak wygląda sytuacja?
Jeśli nie masz do dyspozycji innego oświetlenia to zostaje to światło halogenowe + statyw + dłuższy czas ekspozycji, albo zwiększenie czułości. Jeśli tematem są same pojemniki to najlepiej ustaw je na jakimś brystolu białym żebym nie odwracał uwagi. Balans biali, wiadomo, ustaw tak by jak najlepiej oddać kolor samych pojemników, nie otoczenia.

Member
daniello111 wrote:
Witam
Potrzebuję zrobić parę fotek aparatem Nikon D90 do wklejenia w galerie stronki internetowej. pierwsze zdjęcia robiłem przy świetle halogenowym ale wychodzą jakieś ciemne a z lampą są przebłyski.
może są jakieś sposoby żeby poprawić jakoś światło? co zrobić z kolorem tła ( pojemniki są żółte ).
Proszę o jaką kolwiek podpowiedź.
Z góry dziękuję osobom które poświęciły mi czas

Jeśli masz statyw i czas naświetlania nie jest problemem to odbij od czegoś światło halogenu – od sufitu, od ściany. Ustaw balans bieli na “żarówkę”. Skoro zdjęcia są za ciemne dorzuć korekcję ekspozycji na +1, zobacz czy pomoże. Tło – tak naprawdę zależy co chcesz osiągnąć. Typowo “produktowe” powinno być białe, albo szare, ale jeśli chcesz, żeby jedzenie było apetyczne to lepiej ustawić pojemnik na stole z gotowymi sztucami itp. I sugestia żebyś wrzucił zdjęcie ma sens – pokaż co ci wyszło na początku, postaramy się ocenić i rozwiązać problemy :-)

Member

Witam ponownie.
Wrzuciłem parę fotek z jedzonkiem na moją galerię. nie wiem czy to tak może wyglądać?

Keymaster

Po pierwsze i najważniejsze – balans bieli! Jedzenie musi mieć atrakcyjne kolory – jak nie ustawisz poprawnie balansu bieli, to będzie takie pożółkłe…
Po drugie, zmiękcz światło, bo te odblaski na krawędziach pudełka wyglądają fatalnie – najlepiej nie świeć bezpośrednio na jedzenie, tylko na jakiś rozpięty brystol, styropian czy coś dużego i białego – co Ci zmiękczy światło. Możesz też redukować te odlbaski filtrem polaryzacyjnym – i tak chyba robisz ze statywu, więc sekunda w tę czy we wtę…

Member
daniello111 wrote:
Witam ponownie.
Wrzuciłem parę fotek z jedzonkiem na moją galerię. nie wiem czy to tak może wyglądać?

Czemu wszystkie zdjecia masz z ujemną korekcją ekspozycji -1/3 EV? Wydaje mi się, że znacznie sykałyby gdybyś naświetlił je mocniej czyli bez korekcji, albo nawet z dodatnią korekcją. Balans bieli tak, żeby tło wyszło białe/szare – jest żółte i to poważny problem, również z “apetycznością” jedzenia. I oczywiście słuszne uwagi Piotra o zmiękczeniu światła – to z pewnością pomoże.

Member

A co z głębią ostrości? Powinna być mała, czy duża?
Na tym zdjęciu odległość jest chyba jednak źle ustawiona:
https://www.dfv.pl/gallery/members/daniello111.html?g2_itemId=3261795

Keymaster
wzrokowiec wrote:
A co z głębią ostrości? Powinna być mała, czy duża?

Powinna być konsekwentna :) Są zdjęcia reklamowe żywności z płytką głębią ostrości (takie bardziej artystyczne) i z dużą głębią ostrości (takie do gazetek sklepów).

Quote:
Na tym zdjęciu odległość jest chyba jednak źle ustawiona:
https://www.dfv.pl/gallery/members/daniello111.html?g2_itemId=3261795

Tak, nieostrość na początku wygląda bardzo dziwnie i trzeba mieć dobre uzasadnienie, żeby to działało.

Member

Strasznie mi się nie podoba to światło na zdjęciach. Jest za ostre. Nie rób zdjęć z fleshem bezpośrednio błyskając na obiekt. Zrób sobie jakiś odbłyśnik od lampy z kartki papieru albo po prostu oświetl to jakąś zwykłą lampą pamiętając o odpowiednim ustawieniu balansu bieli. Jeśli chodzi o sam kadr, to właśnie nie wiem czy to mają być jakieś bardziej artystyczne zdjęcia czy zwykłe reklamowe?

Member

Witam.
Ostrość była na auto – ale jak co mam zrobić mniej ostre? faktycznie robiłem z fleszem bezpośrednim, i z bliskiej odległośći. Zdjęcia mają służyć do reklamy na stronie internetowej w galerii i mają wyglądać apetycznie. To tak jak zobaczysz zdjęcie jedzenia które dokładnie tak samo wygląda po zamówieniu i otrzymaniu jego.

Member
daniello111 wrote:
Witam.
Ostrość była na auto – ale jak co mam zrobić mniej ostre? faktycznie robiłem z fleszem bezpośrednim, i z bliskiej odległośći. Zdjęcia mają służyć do reklamy na stronie internetowej w galerii i mają wyglądać apetycznie. To tak jak zobaczysz zdjęcie jedzenia które dokładnie tak samo wygląda po zamówieniu i otrzymaniu jego.

Pierwsze pytanie podstawowe: masz statyw?

Member

moim zdaniem ten żółty pojemnik źle sie prezentuje na tym szarawym tle. poeksperymentuj z kolorowym – może coś w niebieskościach lub zieleni?
robiłabym też albo bezposrednio z góry albo bardziej z boku, chyba, że ten pojemnik jest waznym elementem ale chyba wązniejsze jest jedzenie.

Member
daniello111 wrote:
Witam.
Ostrość była na auto – ale jak co mam zrobić mniej ostre? faktycznie robiłem z fleszem bezpośrednim,

Światło ma być mniej ostre, a nie zdjęcie. Ostrość zdjęcia jest ok. Ostre światło powstaje po walnięciu bezpiośrednio fleszem – czyli tak jak zrobiłeś. Trzeba by to światło odbić – np. od ściany, arkusza styropianu, żeby dopiero tak odbite oświetliło jedzenie.

Keymaster
daniello111 wrote:
Witam.
Ostrość była na auto

No to niedobrze. Kontroluj, na co ostrzysz. I pamiętaj, że przy takich niewielkich dystansach głębia ostrości rozkłada się bardziej 50:50 przed i za punktem ostrzenia. W tych wykonanych bliższa część jedzenia była poza głębią ostrości, co wygląda dziwnie.

Quote:
ale jak co mam zrobić mniej ostre?

No nie musisz. Są dwie szkoły – albo głębia ostrości na tyle duża, że mieści się cała potrawa, albo też płytka głębia ostrości i tylko część potrawy ostra. W tym ostatnim przypadku trzeba dobrze wybrać która ma być część ostra i jak to będzie wyglądało w kadrze.

Quote:
faktycznie robiłem z fleszem bezpośrednim, i z bliskiej odległośći. Zdjęcia mają służyć do reklamy na stronie internetowej w galerii i mają wyglądać apetycznie. To tak jak zobaczysz zdjęcie jedzenia które dokładnie tak samo wygląda po zamówieniu i otrzymaniu jego.

Jak człowiek to zamówi, to z pewnością nie będzie oglądał tego w błyskach flesza, który daje ostre światło i odblaski na pojemnikach.

Member
Piotr wrote:
Jak człowiek to zamówi, to z pewnością nie będzie oglądał tego w błyskach flesza, który daje ostre światło i odblaski na pojemnikach.

Bardzo dobry argument!

Member

Miałem na myśli tak jak wspomnieli przedmówcy światło, żeby było bardziej rozproszone. Postaraj się po prostu wzorować na zdjęciach reklamowych z jakichś marketów, więcej raczej nie ma sensu kombinować nad jakimś artyzmem tych zdjęć skoro mają po prostu przedstawiać faktyczny obraz rzeczy.

Member

Witam,
po pierwsze wyrzuc te paskudne zolte tacki. Wystarcza zwykle biale talerze IKE..
Miozesz robic takie zdjecia oswiatlajac jedzonko 2 halogenami, ale ustaw przed nimi np. kalke techniczna, lub inne plachty zmiekczajace swiatlo. Jedna lampa z tylu druga z boku, ew. trzecia z przodu.
Po trzecie potrzebujesz obiektywu ok. 80mm i odpowiedni kat widzenia, z wysokosci ok. 1-1,5m.
Zastosuj przyslone 11-16 aby wszystko bylo ostre.
Przy takich zalozeniach mi wychodzi tak:
http://foto-oko.pl/zywnosc/barbaresco/08.htm

Viewing 16 reply threads
  • You must be logged in to reply to this topic.