Strona główna Fora Foto Obróbka i archiwizacja zdjęć Problemy w Photoshopem

Problemy w Photoshopem

Obróbka i archiwizacja zdjęć

Member

Problem chyba najlepiej i najszybciej objaśni poniższy screen:
http://imageshack.us/f/254/forumzw.jpg/

W największym skrócie to gdy otwieram zdjęcia (w dowolnym formacie) w Photoshopie, czy to SC5 czy lightroomie to są mocno wypłowiałe. Na innym komputerze nie ma różnicy, więc pliki są w porządku tylko coś z PS-em nie gra. Profile wszędzie mam ustawione sRGB.

Jeśli ktoś wie jak to naprawić to bardzo proszę o pomoc ;)

pozdrawiam
Tomek

Member

Czy to aby nie jest jeden z tych “sprytnych” spreparowanych obrazków, które mają sprawdzać poprawność zarządzania kolorem w systemie? Skąd go masz?
Ciąg dalszy pytań pomocniczych: jaki masz monitor i system? Czym kalibrowany, przy jakich ustawieniach?
Wszędzie masz ustawione sRGB – gdzie konkretnie? I poproszę zrzuta z okna zarządzania kolorem w PS, w formie rozwiniętej (zaawansowanej).

Member

Obrazek wysłał mi znajomy.
Monitor LG flatron W2343T i windows XP. Kalibrowany spyderem.
Wszędzie tzn w Ps-ie, w lightroomie i w aparacie.
zrzut ekranu:
http://desmond.imageshack.us/Himg690/scaled.php?server=690&filename=92327504.jpg&res=landing

Member
tomaszz121 wrote:
Obrazek wysłał mi znajomy.
Monitor LG flatron W2343T i windows XP. Kalibrowany spyderem.
Wszędzie tzn w Ps-ie, w lightroomie i w aparacie.
zrzut ekranu:
http://desmond.imageshack.us/Himg690/scaled.php?server=690&filename=92327504.jpg&res=landing

A co odpowiedziałeś na pytanie Photoshopa przy otwieraniu tego pliku? Domyślnie powinien przy otwieraniu ostrzec, że profil nie taki jak trzeba…

Czy przełączanie “ctrl-Y” w photoshopie zmienia cokolwiek?

Member

“konwersja kolorów dokumentu na przestrzeń roboczą”
ctrl+y jeszcze bardziej pozbawia kolory nasycenia

Member
tomaszz121 wrote:
“konwersja kolorów dokumentu na przestrzeń roboczą”
ctrl+y jeszcze bardziej pozbawia kolory nasycenia

To mi wygląda na problem z zarządzaniem kolorem w Windows, jest wysoce prawdopodobne, że Spyder wygenerował profil ICC w wersji V4, który nie jest prawidłowo uznawany przez któryś ze składników systemu – parę ZoomBrowser/Eksplorator Windows, albo Photoshopa. Obstawiam ZoomBrowser/Explorator. Czy mógłbyś wysłać mailem (m.bojko małpa dfv.pl) obrazek który sprawia problemy i profil monitora którego używasz?

Czy wybór “Zachowaj przestrzeń dokumentu” (czy jakoś tak, nie wiem jak jest w polskim PS), albo wymiana metody konwersji w ustawieniach na “Percepcyjną” cokolwiek zmienia?

Member

zaraz wyśle maila. Wymiana metody konwersji o których pisał Pan na końcu niczeg nie zmianiają

Member

To nie jest monitor szerokogamutowy, żeby profil w ten sposób “ściagał” nasycenie. Na zrzucie z PS w ogóle nie ma czerwonego, tylko jakiś pomarańczowy, a zielony jest bardziej zielonożółty. Eksplorator pokazuje kolory nasycone, a Zoom Browser je wymienia na przeciwstawne, co świadczy o braku zarządzania kolorem w tym ostatnim (i o spreparowaniu pliku z obrazkiem specjalnie do tego celu, bo normalne zdjęcia się tak nie zachowują).
Powiedz jeszcze, czym łapałeś zrzuta i co masz w PS pod View | Proof Setup (Widok | Ustawienia podglądu czy jakoś tak). Możliwe też, że profil, który Ci spyder wygenerował, nie jest do końca adekwatny do monitora.

Member

Witam!

Kolega Tomek zwrócił się do mnie z tym problemem ale ponieważ nie udało mi się mu pomóc zaproponowałem aby poprosił o pomoc Was szanowni Redaktorzy.
Z tym, że Tomek mi mówił, iż przy próbie otwarcia tegoż pliku w PSie nie pyta o nic (przy zahaczonych “ostrzegaj gdy…”) i to było by prawidłowe ponieważ twierdził, że wszystkie pliki mają osadzony sRGB. Wtedy więc pytać o nic nie powinien. Zarządzanie koloru w PSie skonfigurowaliśmy (telefonicznie) tymczasowo w sRGB ponieważ najpierw podejrzewałem, że opisywane zachowanie jest spowodowane różnymi profilami (sRGB otwierane w psie jako AdobeRGB) a ostrzeżenia nie były włączone. Działanie zarządzania sprawdziliśmy za pomocą “przemyślnego” obrazka. W normalnych cywilizowanych aplikacjach działa… no tylko te wypłowiałe kolorki… :((( Podejrzewam, że źle coś działa w module CMS ale co i dlaczego… to już zabrakło mi pomysłów. Dodam może tylko tyle, że ów Spyder to Spyder 2 i nigdy nie było z nim problemów w systemie XP.
Również serdecznie proszę o pomoc w rozwiązaniu tej ciekawej zagadki :)

P.S. Wszystkie jpgi, które Tomek wysłał mi mailem u mnie otwierają się bez problemów z saturacją kolorów.

Member

jeśli chodzi o widok-> ustawienie próby to jest ustawione na “roboczy CMYK”

właściwie to było :D bo zmieniłem teraz na “monitor RGB” i wyświetla prawidłowo ;) nie wiem jeszcze tylko gdzie to zmienić w lightroomie ;)

dziekuje serdecznie za pomoc i pozdrawiam!

Member

Tomek jesteś pewny?
Na zrzutach ekranu, które mi wysłałeś nie widać aby włączony był softproof. No i dlaczego w takim razie ten sam problem pojawiał się w Lightroomie? To nie było chyba rozwiązanie zagadki :)

Member

Wydaje się być dobrze. Teraz po wciśnieciu ctrl+y mam kolory wypłowiałe a po ponownym uzyciu tej kombinacji klawiszowej wraca poprawna wersja.

Member

Po przeczytaniu całości wątku jeszcze raz i konsultacji z rednaczem ;) doszliśmy do następującego wniosku: Spyder wyprodukował Ci profil w formacie V4, który nie przez wszystkie programy jest rozumiany. Do tego ten profil jest źle dopasowany do Twojego monitora (wina Spydera i jego niepełnej kompatybilności z LCD jako takim, nie jest to kwestia systemu). PS czyta ten profil i zgodnie z nim wyświetla, co daje wypłowiałe kolory, jakie widzisz. Inne programy nie czytają i czasem głupieją, stąd na zrzucie mamy zielony podpisany jako fioletowy itp.
Najprostszym rozwiązaniem jest wywalenie tego błędnego profilu (przez przełączenie proofa na monitor RGB to właśnie robisz na potrzeby PS).
W systemie klikasz prawym przyciskiem na pulpicie, wybierasz Właściwości, dalej Ustawienia, Zaawansowane, Zarządzanie kolorem. Potem klikasz Usuń aż system wywali wszystkie profile z okienka. Będzie się rzucał, że nie chce wywalać domyślnych, ale się nie przejmuj.
Oczywiście, w ten sposób rezygnujesz z zarządzania kolorem. Po pierwsze jednak, nie mam przekonania, czy jest Ci ono koniecznie potrzebne. Po drugie zaś, lepiej nie mieć go wcale, niż mieć zrąbane.

Member

Na koniec możesz zainstalować sterowniki monitora od producenta – instalacja sterowników pociąga za sobą dogranie profili producenta. Będą lepsze niż nic, albo źle stworzony profil ze Spydera. Są tutaj:
http://www.lg.com/pl/support/product/support-product-profile.jsp?customerModelCode=W2343T-PF&initialTab=drivers&targetPage=support-product-profile&searchEngineModelCode=W2343T-PF

Będę wdzięczny jeśli przed wycięciem profili z systemu podeślesz mi te stworzone przez oprogramiwanie Spydera. Chciałbym je poddać wiwisekcji :-)) Może jakaś porada dla czytelników się z tego wysmaży :-))

Member

A czy w takim razie jest możliwość zmusić Spydera do wyprodukowania poprawnego profilu? Np: nowe sterowniki do Spydera mogły by pomóc? ja kiedyś używałem tegoż Spydera z powodzeniem zresztą w połączeniu XP i PS. Ale przyznać muszę, iż był to PS 3 jeszcze wtedy.

Member

To nie jest kwestia XP ani PS, tylko monitora, z którym Spyder sobie wyraźnie słabo radzi. Kiedyś na próbę kalibrowaliśmy kilka razy ten sam monitor i za każdym razem powstawał inny profil – i zgaduj tu potem człowieku, który jest lepszy. IMO żaden nie był ;) Nie wiem, czy da się go zmusić do wygenerowania dobrego profilu, skoro nie chce.

Member
Iceflower wrote:
A czy w takim razie jest możliwość zmusić Spydera do wyprodukowania poprawnego profilu? Np: nowe sterowniki do Spydera mogły by pomóc? ja kiedyś używałem tegoż Spydera z powodzeniem zresztą w połączeniu XP i PS. Ale przyznać muszę, iż był to PS 3 jeszcze wtedy.

Najpierw trzeba by zmierzyć możliwości tego konkretnie egzemplarza Spydera – te urządzenia degradują się z czasem. Jeśli wyniki pomiarów wariują to nic się nie da zrobić. Ale też istnieje możliwość, że wyniki pomiarowe po prostu są błędne, ale błąd jest stały. Wówczas tworzy się tzw. macierz korekcji, która pomaga skorygować błąd pomiaru. Tyle, że ilość energii i zachodu jaki trzeba włożyć by mieć cień szansy, że będzie dobrze jest gigantyczna, a zważywszy, że naprawdę porządny kalibrator kosztuje teraz jakieś 550 zł to nie wiem czy skórka jest warta wyprawki. Taki kalibrator można kupić na spółkę, na przykład w 3-4 osoby, przecież nie musi leżeć non stop przy komputerze (x-rite oczywiście uważa inaczej) i wtedy koszty są akceptowalne, a efekt znacznie lepszy i bardziej przewidywalny :-))

Member
tomaszz121 wrote:
jeśli chodzi o widok-> ustawienie próby to jest ustawione na “roboczy CMYK”

właściwie to było :D bo zmieniłem teraz na “monitor RGB” i wyświetla prawidłowo ;) nie wiem jeszcze tylko gdzie to zmienić w lightroomie ;)

dziekuje serdecznie za pomoc i pozdrawiam!

sprawdziłem u siebie i mam odwrotnie, tzn. na monitor RGB kolory są nienasycone, a na roboczy CMYK jest ok

monitor Dell U2311Hb, Win7, Photoshop CS5, bez kalibracji
coś mam z tym zrobić ?

Member

No parę lat to urządzonko już ma – to fakt. Dziękuję ślicznie za pomoc.

Member
Wojcio wrote:
sprawdziłem u siebie i mam odwrotnie, tzn. na monitor RGB kolory są nienasycone, a na roboczy CMYK jest ok

monitor Dell U2311Hb, Win7, Photoshop CS5, bez kalibracji
coś mam z tym zrobić ?

TAK! Nie włączać Ctrl+Y (czyli soft proofa) :) To jest ustawienie, które daje podgląd obrazka dla danego profilu. Włączenie Monitor RGB de facto wyłącza profil monitora, więc służyło tu do sprawdzenia, czy to profil rozrabia, czy co innego. A jeśli nie masz kalibracji, to tak na logikę, nie możesz mieć problemów z kalibracją, co nie? ;) Po prostu się nie przejmuj.

Viewing 19 reply threads
  • You must be logged in to reply to this topic.