Inne
W najnowszym numerze DFV widziałem wzmiankę o wyżej wymienionej książce, która ukazała się na naszym rynku.
Po jej wnikliwym, kilkukrotnym przeczytanie pragnę się podzielić z Wami moimi uwagami.
1.Książka jest napisana w sposób lekki i przyjemny, czyta się jak dobra książkę do tzw poduszki. A jednocześnie jest w niej zawarte wiele cennych uwag i wskazówek.
2. Bardzo dobry jest rozdział o umowach i ich sporządzaniu. Na wzór tego co pokazuje autor osobiście poprawiłem swoje umowy, które podpisuję z klientami.
3. Genialny jest też rozdział poświęcony edycji i przygotowywaniu fotografii. Też powoli staram się podobny system wdrażać u siebie.
Podstawową sprawą, która jest na minus tej książki to, to że jest napisana przez osobę, która jest Amerykaninem i działa w Stanach. Jak wiadomo tam jest zupełnie inne podejście do klienta oraz klienta do osoby wykonującej usługę.
Tam się ceni czyjąś pracę i ludzie są chętni płacić duże sumy za dobrą fotografię. Wiem co mówię gdyż miałem okazję widzieć to na własne oczy. Rzeczą, która by u nas w Polsce nie przeszła jest to że autor poleca swoim klientom zanim z nim podpiszą umowę, odwiedzić innych fotografów. U nas nie do pomyślenia.
Ciekawi mnie też dlaczego w Naszym kraju nikt nie napisze takiego poradnika dla fotografów ślubnych, ale opartego na naszych, polskich realiach. Przecież jest wielu ludzi, którzy są mistrzami w tym co robią.
Jednak i tak polecam tę książkę każdemu, kto interesuje się fotografią ślubną.
http://helion.pl/ksiazki/profesjonalna-fotografia-slubna-od-perfekcyjnego-warsztatu-do-dochodowego-biznesu-grzegorz-placzek,bifosl.htm chyba już jest, przynajmniej polski autor
To ja zamawiam w ciemno:)))
Co do zalecenia autora książki, żeby porównać jakość usług fotografów, to myślę, że takie podejście może bardzo szybko się zwrócić – rzecz jasna pod warunkiem, że nasze fotografie, ceny i podejście wytrzymają konkurencję ze strony kogoś innego. A naród się coraz bardziej estetycznie wyrabia, więc czasy tandeciarzy niedługo odejdą w niepamięć.
- You must be logged in to reply to this topic.